Positieflijst voor huisdieren treedt in werking

Kat hond

De zogenoemde positieflijst voor huis- en hobbydieren is vandaag in werking getreden. De VVD pleit hier al 15 jaar voor.

In 2009 diende de Tweede Kamerfractie een motie samen met PvdD en SP in die vroeg om een positieflijst voor huisdieren. Daar was toen geen meerderheid voor. Het voorstel kwam in 2021 terug in het VVD-verkiezingsprogramma.

Dierenorganisaties zoals Stichting AAP — waar oud-VVD-leider Ed Nijpels voorzitter is van de Raad van Toezicht — zijn er zelfs langer mee bezig. Zij vangen exotische zoogdieren uit heel Europa op.

Wetenschappelijke toets

Al in 1992 werd in de Wet dieren vastgelegd dat er een positieflijst moest komen om de wildgroei aan exotische huisdieren tegen te gaan. Meerdere pogingen om zo’n lijst op te stellen mislukten, omdat hobbyhouders met succes bezwaar maakten tegen de manier waarop de selectie werd gemaakt.

Voor de nieuwe huis- en hobbydierenlijst werd een nieuwe beoordelingsmethode ontwikkeld. Aan de hand van een wetenschappelijke toetsing hebben deskundigen 30 van de ruim 300 beoordeelde zoogdiersoorten als geschikt bevonden.

‘Eindelijk krijgen tal van exotische dieren nú eens het voordeel van de twijfel,’ vertelt AAP-directeur David van Gennep.

Dieren die niet op de lijst staan, hoeven niet per 1 juli te worden afgestaan. Maar baasjes mogen er niet meer mee fokken en er mogen geen nieuwe dieren van die soort worden aangeschaft.

Hertenkampen mogen blijven

Toen de lijst van 30 soorten vorig jaar bekend werd, maakten sommige VVD’ers zich zorgen. Herten ontbraken, waardoor hertenkampen verboden zouden worden.

Erik Haverkort, toen de VVD-woordvoerder voor dierenwelzijn in de Tweede Kamer, stelde de minister vragen. Een motie om op basis van wetenschappelijke argumenten dam- en/of edelherten aan de positieflijst toe te voegen, werd tijdens de 155e Algemene Vergadering van de VVD door 85 procent van de leden gesteund. Eind 2023 kondigde de minister aan herten bij uitzondering van de positieflijst vrij te stellen, waardoor hertenkampen kunnen blijven.

Volgende stappen

  • In het verkiezingsprogramma van 2023 pleit de VVD voor een positieflijst voor reptielen en vogels, naast de huidige lijst voor zoogdieren.
  • Dankzij een amendement vanuit onze groep pleit het Europese verkiezingsprogramma van de VVD voor Europese positieflijsten naar Nederlands voorbeeld voor alle diersoorten, dus ook amfibieën en vissen.