Op aandringen van de VVD, NSC en PVV verbiedt minister van Landbouw Femke Wiersma (BBB) toch het gebruik van tasers, of stroomwapens, in de veehouderij.
Wiersma’s voorganger, Piet Adema (CU), kondigde voor de zomer een verbod aan nadat Varkens in Nood beelden naar buiten had gebracht waarop was te zien hoe veetransporteurs varkens mishandelden met elektrische schokken. VVD-woordvoerder Thom van Campen sprak in de Tweede Kamer zijn afschuw uit:
De beelden die we hebben gezien van varkensmishandeling verdienen de gróótst mogelijke afkeuring.
In 2022 nam de Tweede Kamer al een motie van Van Campen en Leonie Vestering (PvdD) aan om stroomstootapparatuur te verbieden. Alle partijen behalve Forum voor Democratie stemden voor.
Wiersma kondigde vrijdag echter aan het verbod uit te stellen om eerst ‘in gesprek’ te gaan met de sector:
Met het oog op de afspraak in het Hoofdlijnenakkoord dat nieuwe nationale koppen op Europese regels moeten worden voorkomen, hoop ik zo tot afspraken te komen die waar mogelijk een verbetering vormen voor het dierenwelzijn en tegelijkertijd worden gedragen door de partijen die ze in de praktijk moeten brengen.
Dat viel niet goed bij Van Campen en de meeste andere leden van de Tweede Kamercommissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.
Nationale koppen
‘De definitie van een nationale kop is volgens de VVD in elk geval niet: alles wat de BBB niet leuk vindt,’ zei Van Campen op een vraag van BBB-woordvoerder Cor Pierik.
Ik kan me voorstellen dat de BBB het handhaven van bepaalde dierenwelzijnsregels ook kwalificeert als een nationale kop. Dan kunnen we met elkaar wel inpakken.
Ook Dion Graus (PVV) vond dat een verbod ‘niets’ met nationale koppen had te maken:
Als [Geert Wilders] wist dat onder nationale koppen dierenmishandeling was verstaan, was ‘ie er nooit mee akkoord gegaan.
Van Campen wees er tevens op dat uitgerekend de Europese voedselautoriteit EFSA, in adviezen over zowel het welzijn van varkens tijdens transport als bij slacht, heeft aangegeven dat stroomstootwapens altijd dierenleed veroorzaken.
Een dag eerder beriep de minister zich op dezelfde EFSA om tegen een verbod op glyfosaat te pleiten.
Minister komt tot inkeer
Als Wiersma het door Adema voorbereide verbod niet zou doorzetten, dan dreigde Van Campen om het zelf in te dienen als initiatiefwetsvoorstel.
Hij werd bijgevallen door NSC-woordvoerder Harm Holman, die zijn irritatie na tweeënhalf uur debat niet meer kon verbergen. Toen de minister weer een volgens hem ‘bureaucratisch antwoord op een politiek-bestuurlijke vraag’ gaf, stond hij op en verliet hij de commissiezaal. Graus, die het debat voorzat, schorste voor enkele minuten.
Na de ongeplande pauze kwam de minister tot inkeer. Ze zei ‘absoluut niet ongevoelig’ te zijn voor de wil van de Tweede Kamer. Binnen twee maanden komt zij alsnog met een verbod op stroomstootapparatuur in de veehouderij.