Dierendagplan van Thom van Campen

Thom van Campen

Buldogs krijgen steeds plattere snuiten en de pootjes van teckels worden steeds korter. Jarenlang is er weggekeken van het doorfokken van huisdieren op extreme kenmerken, met desastreuze gevolgen voor hun gezondheid. Meer dan de helft van de honden en katten komt bij de dierenarts terecht vanwege erfelijke aandoeningen en schadelijke uiterlijke kenmerken.

Daarom slaat de VVD vandaag, op Dierendag, alarm voor de gezondheid van onze trouwe viervoeters:

De problemen met de gezondheid van huisdieren gaan verder dan alleen het fokken. De hele zorgketen voor dieren verdient onze aandacht: van de lokale dierenarts tot de grote dierenklinieken, en van fokkers tot dierenliefhebbers.

De VVD heeft al belangrijke stappen gezet om het welzijn van dieren te verbeteren, zoals:

  • Het levenslange houdverbod voor dierenbeulen.
  • Het tegengaan van de handel en import van doorgefokte huisdieren.

Maar daar stoppen we niet. We blijven werken aan nieuwe voorstellen om het welzijn van dieren verder te verbeteren.

Transparante tarieven

Dierenartsen kunnen steeds meer doen voor de gezondheid van huisdieren met specialistische behandelingen. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar het kan de diergeneeskunde ook ontzettend duur maken.

‘Als dierenbaasjes bij de dierenarts komen, weten ze vaak vooraf niet wat de prijs is voor een behandeling,’ zegt Tweede Kamerlid Thom van Campen in De Telegraaf.

Dat maakt het lastig om een goede keuze te maken, en kan bovendien leiden tot frustraties bij de dierenarts. Het is belangrijk dat baasjes op de hoogte zijn van de verschillende kosten per ingreep en per praktijk, zodat ze een goede keuze kunnen maken over de juiste zorg voor hun dieren.

De VVD wil daarom dat de sector afspraken maakt over transparante tarieven, zodat diereigenaren niet meer voor verrassingen komen te staan.

Monopolisering voorkomen

Soms is er sprake van spoed en heb je geen tijd om te kiezen naar welke dierenarts je gaat. Of er is überhaupt weinig keuze, bijvoorbeeld ’s nachts, wanneer veel praktijken gesloten zijn. Daarom wil de VVD onderzoeken of we maximumtarieven kunnen instellen voor spoedeisende dierenhulp.

Daarnaast is het onwenselijk dat de grote dierenklinieken die ’s nachts open zijn te veel macht krijgen op de markt. Om ‘monopolisering’ te voorkomen, wil Van Campen dat de Autoriteit Consument en Markt onderzoek doet naar hun invloed.

Kwaliteitscriteria voor fok

Tegelijkertijd roept de VVD fokkers dringend op om te stoppen met het doorfokken op extreme kenmerken.

Gezondheid moet altijd voorop staan, niet het uiterlijk. We willen dat fokkers kwaliteitscriteria opstellen die leiden tot een keurmerk, zodat huisdiereigenaren precies weten wat ze in huis halen. Het belangrijkste is dat huisdieren zo een lang en gezond leven krijgen.

Kwaliteitscriteria voor fokkers was één van de voorstellen in het VVD-verkiezingsprogramma om dierenwelzijn te verbeteren. Lees alle standpunten van de VVD over dieren hier.