Thema’s

We hebben als groep een aantal thema’s gekozen als speerpunten, waarop we denken dat wij en de VVD een verschil kunnen maken. Voor ieder thema bestaat een WhatsApp-groep van deskundigen en geïnteresseerde leden om kennis uit te wisselen en activiteiten te plannen:

  1. Dierproeven. De VVD pleit al lange tijd voor het goeddeels overbodig maken van dierproeven. We volgen de politieke en wetenschappelijke ontwikkelingen op dit vlak.
  2. Impact van wind-op-zee op vogels en zeedieren. We willen hier meer over leren om de VVD uiteindelijk aanbevelingen te kunnen doen voor hopelijk onderscheidende standpunten.
  3. Opvang uitheemse diersoorten. Vanuit de sector en linkse partijen wordt naar de overheid gekeken voor meer financiering. Wij willen onderzoeken of er alternatieven zijn.
  4. Vissenwelzijn in kwekerijen. De visserij zit in de knel tussen de uitbreiding van windparken en beschermde natuur op de Noordzee. Toch zette het vorige kabinet in op meer eiwitten van zee. Kwekerijen lonken als alternatief, daarom willen we vissenwelzijn in kwekerijen nú agenderen – voordat de sector op een visonvriendelijke manier (verder) groeit.
  5. Identificatie & registratie huisdieren. Registratie van honden is verplicht. Voor katten komt een plicht. Voor andere huisdieren niet. Erik Haverkort, de vorige VVD-woordvoerder op dierenwelzijn in de Tweede Kamer, maakte zich hard voor een chipplicht. Wij willen ons best doen om dit onderwerp hoog op de VVD-agenda te houden.
  6. Huisdieren en het sociale domein. Een breed en potentieel oplossingsgericht thema. Huisdieren zijn onderbelicht in armoedebeleid, de aanpak van huiselijk geweld, sociale cohesie in wijken en het tegengaan van eenzaamheid, terwijl ze er op al die beleidsterreinen toe doen. We willen in gesprek met deskundigen en VVD’ers over of, en zo ja hoe, we hierin samenhang zouden kunnen aanbrengen.

Wil je op één op meerdere van deze thema’s bijdragen? Sluit je dan aan bij onze groep!