PvdD en VVD sluiten ‘Dierendagakkoord’

Erik Haverkort Frank Wassenberg

De VVD heeft op Dierendag een gezamenlijk plan met de Partij voor de Dieren (PvdD) in de Tweede Kamer gepresenteerd om huisdieren beter te beschermen.

‘Het is een heel mooi plan om de langgekoesterde ambities rondom dierenwelzijn in het land eindelijk vorm te geven,’ zei VVD-Kamerlid Erik Haverkort vanmorgen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het plan omhelst:

  • Een levenslang houdverbod voor dierenbeulen.
  • Een handelsverbod voor doorgefokte huisdieren.
  • Het verplicht chippen van katten.

De eerste twee voorstellen komen uit het VVD-verkiezingsprogramma.

De partijen zullen hun voorstellen doen tijdens de behandeling van de Wet dierenmishandeling en het debat over de begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Levenslang houdverbod voor dierenbeulen

Het VVD-verkiezingsprogramma pleit voor hogere straffen voor dierenmishandeling en een levenslang verbod op het houden van dieren voor recidivisten.

Om rechters de mogelijkheid te geven zo’n levenslang houdverbod op te leggen, moet de Wet dierenmishandeling worden aangepast. De PvdD en VVD zullen daar binnenkort een voorstel voor indienen in de Tweede Kamer.

Handelsverbod voor doorgefokte huisdieren

Het VVD-verkiezingsprogramma stelt het gezondheid en welzijn van dieren als voorwaarde voor het fokken van (gezelschaps)dieren.

Het is al verboden om te fokken op schadelijke uiterlijke kenmerken, zoals korte snuiten bij honden en vouworen bij katten. Om te voorkomen dat er toch dieren in Nederland hun hele leven lang lijden onder doorgefokte eigenschappen, wil de VVD ook een importverbod.

Vorig jaar stemden bijna alle partijen in de Tweede Kamer, ook de VVD, vóór een motie van PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg om de handel in, en import van, zulke dieren te verbieden.

Verplicht chippen van katten

Jaarlijks verdwalen bijna 40.000 katten. De meesten zijn niet gechipt, waardoor ze niet altijd kunnen worden herenigd met hun eigenaar.

Een chipplicht voorkomt dierenleed en scheelt kosten voor opvang. Honden worden al verplicht gechipt. Mede daardoor is Nederland het enige land ter wereld zonder straathonden. De PvdD en VVD vinden het tijd dat dezelfde plicht gaat gelden voor katten.