Landelijk
Het VVD-programma voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 zet uitgebreid in op het verbeteren van dierenwelzijn.
Wij vinden dierenwelzijn voorwaardelijk voor het houden van dieren. Gelukkig verzorgen verreweg de meeste mensen hun dieren met veel liefde. Maar sommigen blijken helaas niet goed met dieren om te kunnen gaan. Om onnodig dierenleed te voorkomen, willen wij daarom duidelijke kaders stellen.
De VVD stelt voor:
- We pakken dierenmishandeling hard aan. Onder andere door middel van een levenslang houdverbod voor dierenmishandelaars, door het hoger straffen en door het tegengaan van illegale handel. Ook verbeteren we de informatie-uitwisseling tussen de verschillende instanties en de politie, zodat zij effectiever toezicht houden en gerichter hulp kunnen bieden.
- We zorgen voor adequaat toezicht op slachthuizen en in de veehouderij. De standaard ligt in Nederland hoog, maar misstanden moeten aangepakt worden. Naast controle op locatie, moet de toezichthouder via direct uitleesbare camerabewaking in slachthuizen mee kunnen kijken. Artificiële intelligentie kan hierbij een rol spelen. Bij herhaaldelijke misstanden wordt een bedrijf gesloten, bij buitensporige incidenten gebeurt dit meteen.
- We handhaven het verbod op onnodige lichamelijke ingrepen bij dieren.
- De intensieve professionele dierhouderijen zetten aanvullende stappen op het gebied van dierenwelzijn. We willen naar een dierwaardige veehouderij voor alle diersectoren zoals dat in het convenant wordt gedefinieerd. Via het convenant komen er nieuwe richtlijnen voor houderijsystemen, waarbij het welzijn en gezondheid van dieren het uitgangspunt zijn.
- We nemen in overleg met de sector de Europese richtlijnen voor het vervoeren van dieren over.
- Stalbranden zijn een drama voor dieren en boeren. We gaan in samenspraak met de sector aanvullende maatregelen nemen om het aantal branden te verminderen.
- Wegkwijnende dieren worden niet achtergelaten bij bedrijven die falen bij een inspectie, maar in beslag genomen.
- We willen een verbod op de handel en verkoop van dieren met schadelijke uiterlijke kenmerken. Ook willen wij kwaliteitscriteria voor fokkers.
- De huis- en hobbydierenlijst voor zoogdieren, ofwel de positieflijst, kan door nieuwe inzichten en met de juiste wetenschappelijke onderbouwing aangepast worden, bijvoorbeeld voor opname van het dam- en edelhert en daarmee het behoud van hertenkampen. Er komt ook een positieflijst voor vogels en reptielen.
- Het aantal bijtincidenten door agressieve risicohonden gaan we aanpakken en deze bijhouden in een landelijk registratiesysteem.
- Het aantal dierproeven brengen we omlaag. Door ontwikkeling van proefdiervrije onderzoeksmethoden en innovatieve alternatieven zijn er dierproeven die vervangen kunnen worden. Dierproeven zetten we alleen nog in als dit de enige manier is om een kennis te vergaren ten behoeve van de volksgezondheid, wetenschappelijke vooruitgang en daarmee de nationale innovatiekracht.
- Vaccinatie is belangrijk om de kwetsbaarheid voor vogelgriep te verkleinen. Daarom maken we werk van grootschalige vaccinatie in de pluimveehouderij. We zetten ook in op het ontwikkelen van vaccins voor andere dierziekten. Europese handelsbelemmeringen nemen we weg zodat preventieve vaccinatie de norm wordt.
- We zetten in op gelijkluidende regelgeving in Nederland en andere landen. We werken hard om ons concurrentievoordeel te behouden en zetten ons in om te voorkomen dat landen om ons heen producten met lagere standaarden kunnen importeren, zoals bij dierenwelzijn.
Europees
Het VVD-programma voor de Europese Parlementsverkiezingen van 2024 stelt trots vast dat Nederland in de EU voorop loopt ‘in de ontwikkelingen op het gebied van dierenwelzijn. Dit vraagt de VVD ook van andere lidstaten.’
- We willen een verbod op de productie en import van bont. We willen dierhouderij uitsluitend gericht op productie van bont tegengaan.
- Om het gelijke speelveld binnen de Europese Unie te verhogen, zetten we bij de herziening van regelgeving op het gebied dierenwelzijn in op EU-brede verbetering van dierenwelzijnsnormen.
- Bij een verhoging van de dierenwelzijnsnormen moet er wel rekening worden gehouden met het verdienvermogen van de boer en de tijd die het doen van investeringen vraagt.
- Er komt een verbod op kooihuisvesting in de veehouderij. We willen het houden van dieren in kooien tegengaan als dit niet gunstig is voor het dierwelzijn.
- Vaccinatie is belangrijk om de kwetsbaarheid voor dierziekten, zoals vogelgriep en blauwtong, te verkleinen. Tevens beperkt vaccinatie het risico op de ontwikkeling van zoönose en de pandemische gevolgen hiervan. Vaccinatie is belangrijk om de kwetsbaarheid voor dierziekten, zoals vogelgriep, (Afrikaanse) varkenspest en blauwtong, te verkleinen, zoals het ook benoembaar is in de ontwikkeling van zoönose en de pandemische gevolgen hiervan. Daarom maakt de VVD werk van grootschalige vaccinatie in de Europese veehouderij. Europese handelsbelemmeringen nemen we weg, zodat preventieve vaccinatie de norm wordt.
- We verbieden het transport van levend vee voor fok of slacht vanuit en naar landen buiten de EU. Daarmee verkleinen we ook het risico dat dierziekten zich wereldwijd verspreiden en overgaan op de mens. Voor levend vee geïmporteerd naar de EU, gaan dezelfde transportregels gelden als die voor het transport binnen de EU.
- De visserij neemt een vaste plaats in als onderdeel van een duurzaam voedselsysteem. Daarom verdienen vissers volgens de VVD de ruimte om op een verantwoorde manier gebruik te maken van de zeeën. We gaan op zoek naar alternatieven voor regels die de sector nu onder druk zetten, zoals cameratoezicht en aanlandplicht. Tegelijkertijd moet de schaal-, schelpdier- en zeewiersector meer ruimte krijgen om een belangrijke rol te pakken in de eiwittransitie en het verdienvermogen van Europa.
- De VVD steunt initiatieven om te komen tot een EU-brede methodiek om duurzaamheid en diervriendelijkheid van producten transparant te maken in navolging van de NutriScore-benadering voor voedingswaarden.
- Door ontwikkeling van proefdiervrije onderzoeksmethoden en innovatieve alternatieven, hoeven dierproeven niet meer de norm te zijn. Deze worden wat de VVD betreft alleen nog ingezet als dit aantoonbaar de enige manier is om een verbetering van de volksgezondheid te bewerkstelligen. Dierproeven worden onderling beter afgestemd binnen de EU, om onnodige dierproeven tegen te gaan.
- Het gebruik van wilde dieren in circussen moet in heel Europa worden verboden.
- De beschermde status van invasieve soorten kan door lidstaten worden opgeheven als daar aanleiding voor is. Een voorbeeld hiervan zien we bij rivierkreeften.
- We spannen ons in voor een Europese positieflijst naar Nederlands voorbeeld voor zoogdieren, en ook voor amfibieën, reptielen, vissen en vogels.
- We streven naar een Europees verbod op de fok van en handel in dieren met schadelijke uiterlijke kenmerken.